milenicinja.mk » Новости » Колку всушност бакнувањето со миленикот е здраво?

Колку всушност бакнувањето со миленикот е здраво?

Објавено: 22/Dec/2020 во 22:21

Колку всушност бакнувањето со миленикот е здраво?
Веројатно поголемиот број од сопствениците го прави тоа. Кога ќе дојдеме дома по долг напорен ден, таму не дочекува миленик со крената опашка, а ние го бакнуваме во глава и дозволуваме да не лиже по лицето. Но, дали оваа активност навистина е здрава и хигиенска? 

И во медицинската литература мислењата се поделени. Поголемиот број сопственици го сметаат ова однесување потполно безбедно однесување. 

Всушност, тврдењето дека плунката на кучето или мачката е почиста од нашата е мит. Во устата на кучето се наоѓаат стотици разновидни бактерии, и покрај тоа што ризикот е мал, сепак постои и истите можат да пренесат некоја болест со бакнежот. 

Бактеријата пастеурела која се наоѓа во устата на кучето и мачката е една од најопасните со кои луѓето можат да се заразат кога кучето ги лиже. Исто така може да дојде и до инфекција доколку бактеријата допре до отворена рана. Инфекцијата кај луѓето може бргу да се прошири, но истата се третира со антибиотици. 

Иако постои мало верување, преку бакнеж можат да се пренесат паразити како што се гиардиа и крипотоспоридиоза. Паразитите ги напуштаат кучињата преку изметот, па доколку кучето се лиже себе си, а потоа вас, постои можност да се заразите од паразити. 

Сепак, одговорното сопствеништво го намалува ризикот од инфекција. Покрај редовните ветеринарни неги, важно е на време да го чистите миленикот од паразити. 

Сепак, бакнежот од миленикот е она нешто кое го стимулира хормонот на среќа. Па внимателно со бакнежите, прегрнете го миленикот и уживајте во заедничките моменти.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено