milenicinja.mk » Новости » Децата имаат потреба од мачка во период на растење

Децата имаат потреба од мачка во период на растење

Објавено: 27/Dec/2020 во 23:31

Децата имаат потреба од мачка во период на растење
Кога децата и милениците растат заедно, тие создаваат единство и нераскинлива врска која со тек на времето се претвора во вистинско пријателство. Милениците почнуваат да го гледа детето не како свој сопственик туку како свое мало. Знаејќи дека овој вид на пријателство е едно од најслатките нешта, одлучивме да ви ги прикажеме позитивностите . 

Најновите студии покажуваат дека децата кои растат покрај миленик имаат помала шанса да заболат од алергија, но и поголеми шанси да развијат невербална комуникација од децата кои немаат прилика да живеат со животно. 

Еве неколку причини поради кои сите деца за време на растењето мораат да имаат мачка покрај себе. 

Одговорност 

Децата кои имаат мачка во раната ваза од детството развиваат чувство на одговорсност кон другите. На животните им е потребно внимание, а детето на овој начин полека се привикнува да ја пружи на други суштества. Децата кои се активни во негување на миленици често развиваат емпатија и стануваат сочувствителни луѓе. На овој начин децата рано можат да научат да се грижат и за себе. 

Самодоверба 

Паралелно со одговорност доаѓа и самодовербата. Со тек на времето со успешна нега на миленикот се јавува и љубов на животното кон детето, а на тој начин самото дете може да стекне впечаток дека добро ја извршило задачата. Самодовербата на детето расте и тоа станува постојано гордо на своите достигнувања. 

Игра и вежба 

Мачката бара и физичка активност. Децата кои во детството трчкаат по милениците најчесто се во добра форма во текот на животот. Во принцип со миленикот целото семејство поминува повеќе време надвор, а свежиот воздух и физичката активност им годи на сите. 

Спокој и смиреност 

Мачката има способност да го смири детето. Некои мали често се по опуштени со животните отколку со родителите. Како и возрасните кои по стресната работа бегаат во прегратките на својот миленик, така е и со децата. Кога вашите деца се тажни, вознемирени или лути нема подобар лек за смирување од мачка. 

Доколку сте израснале со мачка или сте родител на дете кое расте со мачка, споделете го искуството со нас!


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено