milenicinja.mk » Новости » Пукањето петарди е опасно по животот на животните

Пукањето петарди е опасно по животот на животните

Објавено: 30/Dec/2020 во 22:03

Пукањето петарди е опасно по животот на животните
Во наголем број случаи, нобогодишниот дочек и престојните празници се проследени со петарди и огномет. Многумина уживаат во звукот и глетката на овие средства, но не помислуваат што е со животните во тие моменти. 

Ветеринарите ширум светот ги повикуваат граѓаните да не фрлаат петарди бидејќи истите можат да предизвикаат срцев удар кај животните, па и смрт. 

Детонациите на петардите и другите пиротехнички средства моѓе да ги преплаши и сериозно да ги повреди животните, но и да доведе до срцев удар и смрт. 

Пукањето на петарди е опасно и за домапните и за дивите живорни бидејќи секој звук на кој не се навикнати во своето опкружување предизвикува сериозна вознемиреност која може да биде фатална по животот на животното. 

Ветеринарите повикуваат пред да фрлите петарда да помисите на своите и на милениците на другите, како и на уличните кучиња и мачки.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено