milenicinja.mk » Новости » Милениците имаат влијание на нашиот хормон на среќа

Милениците имаат влијание на нашиот хормон на среќа

Објавено: 08/Jan/2021 во 12:43

Милениците имаат влијание на нашиот хормон на среќа
Науката докажала дека позитивната енергија која доаѓа за време на играње или мазење со мачка помага во зајакнување на имунитетот. Сопствениците на миленици се помалку депресивни, помалу осамени и помалку се загрижени од оние кои немаат миленик. 

Да се живее долго, среќnо и здраво е сосема разбирлива цел, но за негово достигнување важни се повеќе услови. Не учеле дека здравјето од уста доаѓа, дека без рекреација нема здрав дух, но никако да се даде точен рецепт за долговечност. Список – чист воздух, здрава исхрана, физичка активност – ние би додале и љубов, односно благодетите кои ни ги даваат нашите домашни миленици. 

Радоста која ја чувствуваме кога мачката ќе ни се израдува при влегување во стан, или преде во наша прегратка. Позитивниот ефект влијае на целокупната психолошка ситуација. Овој факт без размислување ќе ви го потврди секој љубител на мачка, сопственик или ветеринар. 

Домашниот миленик може да претставува значаен ресурс и извор на поддршка за својот сопственик кога станува збор за ментално здравје. Во ресурси го вбројуваме се она што ни овозможува лесно да се носиме со проблемите во животот. 

Mental Health Foundation од Велика Британија објаувила резултати од истражување кои покажуваат дека 90% од сопствениците сметаат дека поседувањето мачка позитивно влијае на нивното ментално здравје, додека 76% подобро се носат со проблемите благодарение на друштвото на мачката.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено