milenicinja.mk » Новости » Кучињата цел век се со нас во модната индустрија

Кучињата цел век се со нас во модната индустрија

Објавено: 08/Jan/2021 во 13:02

Кучињата цел век се со нас во модната индустрија
Секоја деценија во модната индустрија завлада некоја нова раса на куче. Со текна годините, како модната индустрија се развива, така расте и популацијата на одредени раси. 

Нашите сакани четириножни пријатели биле со нас уште од самиот почеток и без сомнение ја стекнале титулата за најдобар пријател на човекот. Ниту една друга животинка на планетата нема таков однос со човекот како кучето. После векови заеднички живот рамо до рамо, не само што кучињата еволуирале да можат да го читаат изразот на нашето лице, туку и ние сме развиле инстинктивно разбирање на нивното лаење и движење. Поради тоа не е чудно што нашата љубов кон кучињата влијаела на културните трендови и за нивното појавување во модата. 

Како модата се развивала со тек на годините, така и кучињата не следеле играјќи разновидни улоги – следбеник на фотографот, инспирација за колекции, но и појавување на модните писти. 

Секоја деценија во модната индустрија преовладува нова раса на куче, така сме го имале кокер шпанелот какодоминантен, потоа чивава и француски булдог. 

Но секоја прекрасна работа секогаш има и друга страна од приказната. Некои раси се вотренд изклучиво поради статусот „модерен сум“ во одреден период – што за ѓал не е секогаш добро. Многу често кучињата кои се користеле во модната индустрија завршуваат во прифатилиште.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено