milenicinja.mk » Новости » Бројни клиники во светот ангажираат кучиња за откривање на болести

Бројни клиники во светот ангажираат кучиња за откривање на болести

Објавено: 12/Jan/2021 во 17:12

Бројни клиники во светот ангажираат кучиња за откривање на болести
Хуманитарната организација „Медицинско детектирање на кучиња“ доби дозвола од Милтон универзитетската болница во иднина да се користат специјално обучени кучиња за откривање на болести. Студијата покажала дека кучињата се способни да откријат болест во 93% од случаите. 

Кога е во прашање тумор на простата, кучињата тоа можат да го почувствуваат бидејќи во овој случај се појавува чудна миризба на урината на заболениот – изјавил иден од лекарите за локалните медиуми во Британија. 

По бројните истражувања британските доктори дошле до заклучок дека во откривањето на неизлечливи болести многу помагаат кучињата. 

Поради тоа, златниот ретривер Дејзи се наоѓа во тој клуб на стручњаци кој со своето сетило за мирис може да открие дали пациентот има рак, поточно рак на простата. 

Докторката Клер Гост исто така сама се уверила во способноста на кучињата. Нејзинот пес кој со години тренирал активности за препознавање на болести, открил дека таа има рак на дојките. Од таа причина почнала и самата да се занимава со оваа нова техника на откривање на болести.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено