milenicinja.mk » Новости » Изгледот на шепите е голем показател на здравјето на миленикот

Изгледот на шепите е голем показател на здравјето на миленикот

Објавено: 13/Jan/2021 во 02:20

Изгледот на шепите е голем показател на здравјето на миленикот
Кога прв пат ќе видиме куче, најчесто помислуваме дека му се убави очите, ушите, крзното, додека ретко обрнуваме внимание на неговите шепи. Иако помисливте дека за нив знаете се- во грешка сте. Немојте да ги потценувате шепите, бидејќи тие кријат неколку занимливи работи. 
 
-Од 256 коски, кои ги има по телото на едно куче, само околу 5 од нив се наоѓаат на шепите. Тие најчесто се составени од лигаменти, тетиви и крвни садови. 

-Кога се нервозни или се под стрес кучињата се потата на шапите, баш како луѓето кога се потата на дланките кога имаат трема. 

-Некои раси на кучиња имаат “мачјо стопало”. Тоа им го олеснува качувањето и симнувањето. 

-Перничињата на врвот на шепата им служат како кочница, бидејќи им помага да одат по стрмни и лизгави терени. Исто така ја имаат и улогата на амортизери и на тој начин го ублажуваат паѓањето. Перничињата им служат на кучињата да се проценат видот на теренот по кој одат. 

Кучињата кои живеат во куќи имаат понежни перничиња на шепите, за разлика од кучињата кои живеат надвор. Шепите на кучињата кои живеат надвор им се потврди и подебели.  

-Луѓето обожаваат кога некој ќе им ги масира стапалата. Па ова е уште една заедничка особина која ја имаат со кучињата. Истражувањата покажуваат дека масажата на шепите ги смирува кучињата и на тој начин ја подобрува нивната циркулација. 

Она што е многу важно, а е поврзано со шепите на кучињата е дека нивната улога никако не треба да биде занемарена. Шепите се показател за различни болести кај кучињата. Доколку го забележите своето куче како упорно и нежно ги лиже своите шепи, тогаш консултирајте се со ветеринар. Секое ново однесување треба да го регистрирате, бидејќи тоа покажува за одредени проблеми.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено