milenicinja.mk » Новости » По 155 години се родило бебе од редок вид носорог

По 155 години се родило бебе од редок вид носорог

Објавено: 21/Jan/2021 во 21:11

По 155 години се родило бебе од редок вид носорог
Неодамна во зоолошката градина во Вроцлав, Полска,за прв пат после 155 години во заточеништво е родено бебе од редок Индиски носорог, ова е особено загрозен вид и претставува позитивен чекор за напорите на оваа зоолошка градина да ја сочува единствената животинка. 

Индиските носорози се сериозно блиску до исчезнување од нашата планета, и ако се покренато бројни прогами за нивна заштита, нивниот број достигнува едвај 3.600 едински. Од нив 170 живеат во зоолошки градини. 

Според зборовите на вработените во зоолошката градина, мајката Марушка многу грижливо го негува своето младо. Новороденчето во моментов е надвор од очите на јавноста. Овие носорози најчесто се хранат со листови, тава и млади гранчиња. Бебето се разбира, во мометов се храни со мајчино млеко. 

Индсиките носорози достигнуваат должина и до 4 метри, а можат да бидат тешки и до 3 тона. Во природа опстауваат во влажните-тревни региони на северна Индија. Носорозите исто како и слоновите се честа мета на криволовците. Тоа е и главната причина зошто белите и црните носорози се многу загрозени, а многу држави вовеле строги мерки за да ги сочуваат останатите примероци. 

Инаку, минатата година во еден национален парк во Индонезија се забележани две особено ретки видови носорози, сега се проучува што би требало да придонесат донесените мерки кои би им овозможиле опстанок на нашата планета.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено