milenicinja.mk » Новости » Чесите ги обучуваат кучињата да го намирисаат Ковид-19

Чесите ги обучуваат кучињата да го намирисаат Ковид-19

Објавено: 29/Jan/2021 во 18:02

Чесите ги обучуваат кучињата да го намирисаат Ковид-19
Во центарот за обука на кучиња во чешкото планинско село во близина на германската граница, Ренда, Кепи и Лаки се на испит. Тие мирисаат металните садови во кои се наоѓаат парчиња од пациенти кои се заразени од корона вирусот, негативните донатори или лажните узорци. 

Група научници за обука на кучиња трвдат дека кај кучињата се забележува 95% успешност во детектирањена примероците кои се со човечка мризба. 

Со студијата сакаме да ја потврдиме способноста на кучињата да го откријат ковид 19 и така обучените кучиња да се користат во борба со пандемијата, изјавил водичот на проектот Густав Хотови. Методот би требало да функционира и за други болести, додал тој. 

Тренерот Ленка Влахова за АФР изјавила дека првата студија која ја потврдила способноста на кучињата за детекција на ткиво кое е нападнато од вирус е спроведена во САД пред една деценија. 

Вирусот го менува човечкото ткиво, а тоа влијае на промена на специфичната миризба на личноста – додала Влахова. 

Според зборовите на тренерите, кучињата еднакво реагирале и која биле пуштено во близина на куќа каде се наошале луше заболени од корона. 

Се надеваме дека нашите најверни пријатели ќе ни помогнат што поскоро да го решиме проблемот со корона вирусот.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено