milenicinja.mk » Новости » Медот има благотворни дејности за вашиот миленик

Медот има благотворни дејности за вашиот миленик

Објавено: 01/Feb/2021 во 17:37

Медот има благотворни дејности за вашиот миленик
Медот во исхраната не е некоја новост, но малку се знае за лековитите дејности кои ги има оваа намирница за вашето куче. 

Баш како и луѓето, кучињата можат да имаат многу користи од медот кои помага во лекување на срцето, артритис па и забоболка. Исто така оваа намирница има и благотворно дејство на системот за варење и респираторниот систем на кучето, а помага и во ситуација на здебелување и слабиот имунитет. 

Мед како превенција за алергии 

Медот е природна превенција за алергии бидејќи со консумирањето на оваа намирница кучето внесува полен и на тој начин го изложува телото на поголема количина полен без симптоми на алергија. Кога се ќе започне да цвета, вашиот миленик ќе биде отпорен на алергии. 

Доволно е на големите кучиња како што е лабрадорот или германски овчар да му дадете една кафена лажица мед два пати дневно, додека за помали кучиња потребно е помалку. Многу е важно да не ја прескокнувате терапијата бидејќи симптомите на алергија можат повторно да се појават. 

Медот е добар за здрав дигестивен трак 

Медот го спречува развојот на нездрави бактерии во дигестивниот трак и ги искоренува токсините. Медот помага при варење со помош на одредени ензими. 

 Мед во исхрана на стари кучиња 

Медот има високи хранливи енергетски вредности. Па доколку имате старо куче кое почнува да ги губи чекорите, обидете се да му ја кренете енергијата со малку мед. 

Изгореници 

Исчистете ги влакната околу изгорениците и измијте ги со оцет. Потоа нанесете тенок слој мед на секои 10 минути додека болката не помине. 

Рани 

Малите рани како што се гребнатини, доволно е да се лекуваат со тенок слој мед без преврзување. Многу е важно медот да го купувате од локалните пчелари бидејќи составот на медот ќе биде од билки со кои миленикот секојдневно се среќава.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено