milenicinja.mk » Новости » Милениците се нашиот најдобар лек за подобрување на расположението

Милениците се нашиот најдобар лек за подобрување на расположението

Објавено: 01/Feb/2021 во 17:48

Милениците се нашиот најдобар лек за подобрување на расположението
Милениците се нашите најдобри пријатели, тие ни помагаат полесно да ги прифатиме тешките денови. Доколку веќе се грижите за некој миленик, сигурно сте ја забележале таа промена во животот. 

Прочитајте како милениците влијаат на нашето расположение. 

Психлози од Универзитетот во Мајами преку истражување дошле до интересни резултати. Луѓето кои се грижат за миленик се многу по друштвени, совесни и повеќе веруваат во себе, а односите со другите луѓе им се стабилни. 

Мазењето со миленик го зголемува лачењето на хормонот кој е задолжен за вашето расположение. Исто така научниците откриле дека самото замислување на вашиот миленик може да ја заблажи тагата и лошото расположение. 

На нашиот портал веќе имавте прилика да прочитате дека научниците тврдат – носење на миленикот со себе на работа го ублажува стресот и го крева задоволството на повисоко ниво кај вашите колеги. 

Студентите кои живеат со куче или мачка се помалку осамени и депресивни. 

Самиот допир на животното позитивно дејствува на вашето тело и ум. 

Милениците позитивно дејствуваат на вашето здравје, а со тоа и на расположението. Околу 54% од сопствениците на кучиња се по активни од оние кои не негуваат миленик. Исто така и децата се многу по активни покрај миленик. 

Вдомувањто на домашен миленик го намалува и крвниот притисок подобро од било кој друг лек. Милениците го подобруваат и отчукувањето на вашето срце, а на тој начин се намалува хормонот за стрес. 

Покрај миленик луѓето многу по брзо се оправуваат од некој трагичен настан. 

Повеќе од 63% од сопствениците го сметаат миленикот како член на семејството. 

Животните и децата се неверојатно поврзани. Малите кои растат покрај миленик се повеќе емпатични од другите деца. 

Имаме уште многу работи кои можеме да ги научиме едни од други. Поради тоа уживајте во секој момент поминат со миленикот.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено