milenicinja.mk » Новости » Најавени екстерно ниски температури – да им помогнеме на животните

Најавени екстерно ниски температури – да им помогнеме на животните

Објавено: 15/Feb/2021 во 13:13

Најавени екстерно ниски температури – да им помогнеме на животните
За наредните неколку дена најавени се екстерно ниски температури кои ќе достигнат и 15 степени под нула, како и врнежи од снег. Во овие моменти не треба да заборавиме на животните кои се надвор, немаат кров над главата и очекуваат помош од нас. 

За овие четириножни пријатели можеме да направиме многу работи кои за нас не значат ништо, а нив може да ги чини и живот. 

Да ги отвориме вратите на гаражите, влезовите на зградите, да оставиме малку храна и вода на фреквентните места за да можат животните да се стоплат и да каснат. 

Кучињата кои за жал се чувани на ланец, не можат лесно да се стоплат поради што неоподно е ланецот да се продолжи или кучето да се откачи како би можело да се движи за да се стопли. 

Кебето, сламата и стиропол во куќичките се добредојдени. Пред да го вклучите автомобилот, тропнете по хаубата во случај да има маче кое бара место каде да се стопли и засолни. 

Помогнете им на животните да ги преживеат ниските температури. И тие носат друша и не се отпорни на студ.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено