milenicinja.mk » Новости » Празник за кучињата – вистински ден како во рај

Празник за кучињата – вистински ден како во рај

Објавено: 22/Feb/2021 во 15:22

Празник за кучињата – вистински ден како во рај
Без разлика дали ги сакате кучињата или не, една традиција сигурно мира да ви ја врати вербата во човештвото. Секоја година, петиот ден од петодневната прослава Дивали во Непал, земјата го прославува Кукур Тихар – ден на кучињата. 

Празникот Кукур Тихар е навистина рајски ден за кучињата. Празникот е посветен на четириножниот најдобар пријател на човекот, на сите раси на кучиња, домашни миленици и улични кучиња кои уживаат во посебна свеченост. Жителите на оваа древна земја ги засипуваат со цвеќиња, ги украсуваат со венчиња и ги послужуваат до млеко, јајца, месо и богата храна. Организирана е посебна молитвена свеченост – пуја. 

Непалската традиција за обожавање на кучиња потекнува од хиндуистичка митологија. Кога Иудхистра на последното патување до Сварге ја загубил жената, верниот пес постојано го следел. Древните остатоци говорат дека Иудихистра одбил да влезе во рај без своето куче. 

Љубовта помеѓу жителите на оваа држава и кучињата се одбележувала и во најтешките моменти. Кога оваа држава била потресена од катастрофален земјотрес во 2015 година на овој ден можеле да се забележат потресни сцени од спасување на кучиња од рушевините. Голем број кучиња настрадале во несреќата, а многубројни меѓународни организации ведмаш добиле повик од властите за спасување и помагање на животните. Често погодените луѓе својот оброк го делеле со своите кучиња, без разлика дали станувало збор за миленик или улично куче. 

Но, кучињата не се единствените животни кои ги прославуваат во Непал. Првиот ден Тихара, ги прославува враните. На третиот се слави крава, додека на четвртиот ден различни луѓе прославуваат различни суштества. Некои ги прославуваат воловите, некои стадото, а некои се прославуваат и себе си. 

Фестивалот од Непал се проширил и во некои други земји. Мексико во 2016 година исто така го усвоил Кукур Тихар. 

Овој празник треба да го има секоја земја во светот. Без разлика кој Бог се почитува, сигурно ќе не благослови.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено