milenicinja.mk » Новости » Општина Аеродром бара начин за решавање на проблемот со бездомните животни

Општина Аеродром бара начин за решавање на проблемот со бездомните животни

Објавено: 11/Apr/2018 во 00:39

Општина Аеродром бара начин за решавање на проблемот со бездомните животни
Градоначалникот на општина Аеродром, Златко Марин, и директорот на ЈП Комунална хигиена, Абдусамед Шабани, имале средба на која дискутирале за начини како да се справат со бездомните животни. Целта на оваа средба било да се воспостават блиски врски помеѓу овие институции во насока на градење ефикасни механизми за справување со бездомните кучиња на овие простори. 

Исто така, од општината истакнале дека во изминатиот период стапиле со контакт со граѓанските иницијативи со цел да се пронајдат заинтересирани волонтери кои доброволно ќе се вклучат во координирани акции за спасување и собирасе на бездомни кучиња. При тоа истите треба да гарантираат хуман третман на животните. 

Со овој процес треба и да се олесни можноста за стерилизација и кастрација на животните. Исто така волонтерите треба преку социјалните мрежи да се трудат вдомувањето да го направат многу по лесно. 

Целата оваа постапка и подготовка ќе биде формализирана и за истата се подготвува меморандум.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено