milenicinja.mk » Новости » Од први април комуналната инспекција ќе ги демне сопствениците кои немаат вградено чип кај миленикот

Од први април комуналната инспекција ќе ги демне сопствениците кои немаат вградено чип кај миленикот

Објавено: 12/Mar/2019 во 18:26

Од први април комуналната инспекција ќе ги демне сопствениците кои немаат вградено чип кај миленикот
Кампањата за бесплатно микро чипирање на домашните миленици во Република Македонија официјално започна на први септември минатата година. 

Со оваа кампања сопствениците имаат можност бесплатно да му вградат микро чип на својот миленик и да му извадат пасош доплаќајки 120 денари. 

Чипот кој се вградува во миленикот содржи број и преку него се обезбедуваат сите основни податоци за миленикот, како и можност за негово постојано следење. Чипот помага во случај на губење бидејќи на тој начин кучето може да се лоцира, да се пронајде и да му се врати на сопственикот.  

Чипирањето е целосно безболно и се поставува во пределот на плеќките. Станува збор за мал електронски уред со големина на зрно ориз. Чипот ги содржи информациите за сопственикот, растот на кучето, полот, редовна вакцинација и третирање со паразити. 

Кампањата за бесплатното чипирање завршува во април. 

Од први април комуналните инспектори излегуваат на терен и со високи парични казни ќе ги казнуваат сопствениците кои не го испочитувале законот за задолжително чипирање на миленикот. 

Целта на оваа акција е значително да се намали бројот на бездомните кучиња и мачки бидејќи со евиденција на животното, комуналниот инспекторат ќе има право да му го врати на сопственикот.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено