milenicinja.mk » Занимливости » Луѓе чекаат ред за да вдомат миленик од азил – слика која го преплави светот

Луѓе чекаат ред за да вдомат миленик од азил – слика која го преплави светот

Објавено: 02/Oct/2018 во 17:26

Луѓе чекаат ред за да вдомат миленик од азил – слика која го преплави светот
„Вдомете, не купувајте“ е најчест слогон кој можете да го видите на социјалните мрежи, особено на оние страни кои се поврзани со животните. И покрај тоа, ова и понатаму не е толку популарна пракса кај нас. 

Доколку се прашувате зошто да вдомите а не да купувате – ние прво ќе ви кажеме поради ФИНАНСИСКИ ПРИЧИНИ. Зошто за куче да одделите одредена сума на пари кога можете да го добиете ЦЕЛОСНО БЕСПЛАТНО. И мало и големо и шарено и во една боја, старо или мало – одлуката е на вас, а сите овие категории на кучиња ве чекаат во прифатилишта ширум светот. 

Со давање на втора можност на некое куче му го спасувате животот, но и ќе заштедите. Поголемиот дел од азилите поклонуваат кучиња кои се социјализирани, вакцинирани, исчистени од паразити, чипирани, кастрирани... Кога го купувате кучето, се наведено го финансирате сами. 

Постојат уште многу, многу причини ЗА, а не ПРОТИВ вдомување. 

Покрај тоа што ние сме на низок степен од свеста кога е во прашање оваа тема- не е секаде така. Токму оваа фотографија ја враќа довербата во човештвото, и ако е со километри одалечена од нас. 

Не сме сигурни во која држава е точно, но зарем е тоа битно се додека се одлучуваме на овие чекори. Во описот на фотографијата само пишува: „Луѓе чекаат во ред за да вдомат куче или мачка кои се сместени во азил после страшна олуја“.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено