milenicinja.mk » Занимливости » Светски ден на домашните животни

Светски ден на домашните животни

Објавено: 03/Oct/2018 во 11:53

Светски ден на домашните животни
На 2 октомври се одбележува Светскиот ден на домашните животни со идеја да се крене совеста за услови во кои домашните животни живеат и промоција на она што може да направи животните да добијат подобар услов за живот. 

На овој ден во светот се одржуваат разновидни активности, се посетуваат фарми, се крева совеста за услови за живот и важноста на домашните миленици. Овој ден е посветен на индискиот мислител Махатма Ганди кои сметал дека сите живи суштества заслужуваат почит и сите се должни тоа да го направат. 

Според истражувањето на американското Движење за животински права (ФАРМ), на големите фарми се убиваат околу 65 милијарди животни за производство на месо. Ова движење наведува дека поголемиот дел од тие животни живеат на фарма од своето раѓање до последниот ден. Тие сметаат дека тие животни се хранат со храна која го забрзува растот и бргу се развиваат за да можат бргу да се спремни за пазар, и така многу животни се до својата смрт патат во текот на својот живот. 

Овци, крави, коњи и свињи, мачки, кучиња и зајаци, сите тие се дел од едно среќно семејство. На сите нив им е потребна нега и грижа за да можат да се чувствуваат убаво. 

Поради тоа, овој ден нека ви биде мотивација на сите да ги подобрите условите во кои живеат домашните животни и при тоа да им овозможите среќен и долг живот. Започнете да се однесувате хумано и одговорно. 

Наша желба е секој ден да се однесувате како да е Светски ден на животните.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено
  • Најново на форумот
    • [phpBB Debug] PHP Warning: in file /var/www/milenicinja/public_html/content/sidebar_forum.php on line 28: mysql_query(): Unable to save result set
      Query failed