milenicinja.mk » Занимливости » Светски ден на животните - време е да ги заштитиме

Светски ден на животните - време е да ги заштитиме

Објавено: 04/Oct/2018 во 15:27

Светски ден на животните - време е да ги заштитиме
Денеска е светскиот ден на животните. Поради тоа здруженијата што се грижат за нивниот опстанок постојано предупредуваат дека голем број животни се загрозени видови и нивната лоша состојба е лоша во различни делови на светот. 

Светскиот ден на животните се прославува од 1931 година по конвенцијата на екологистите во Фиренца се со цел да се потенцира неповолната положба на загриозените видови. На оваа конвенција е одлучено традиционално секоја година 4 октомври да се прославува денот кога Католичката црква го прославува Св. Франциско Асишки - заштитник на животните. 

Целта во одбележувањето на овој ден е да се подобри односот кон животинските видови ширум светот, да им се обезбеди поддржка и соодветна грижа. 

Во моментов на Земјата има повеќе од 40.000 загрозени видови животни. Според извештаите на Комитетот на ОН за заштита на животните и природата, секој ден исчезнуваат 100 животниски видови. Се тоа се случува за остварување на профит. 

Помеѓу најкритичните видови за опстанок пред се се пандите, потоа тигар, морски желки, примати, слонови и носорози. 

Како пример кој ги уништува животните се и кинеските фарми за мачки каде што истите се одгледуваат за потреби на медицината, потоа нехуманиот лов поради извоз на морски желки во Индонезија и Јапонија и низа други насилства. 

Поради тоа нека овој ден ви стане доволна мотивација да се обидете да го подобрите животот на животните колку што можете.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено