milenicinja.mk » Занимливости » Смрдливите бубачки можат да бидат опасни по здравјето на милениците

Смрдливите бубачки можат да бидат опасни по здравјето на милениците

Објавено: 10/Oct/2018 во 16:38

Смрдливите бубачки можат да бидат опасни по здравјето на милениците
Смрдливите бубачки повторни тргнаа во офанзива. Нив ги има насекаде. Ни се вовлекуваат преку прозорец, се кријат во облеката која се суши надвор, па може да ги забележиме во џеб од панталони или ракав од кошула, во чорапа... Преку ноќ можат да се толку гласни да не можеш да спиеш. Најмногу ги има во деловите кои се близу до парк, шума и други места во кои има многу зеленило. 

Научниците велат дека тие се целосно безопасни за луѓето, но се сметаат за непосакувани поради специфичната миризба која ја испуштаат кога се вознемирени. 

Оваа миризба ја користат како одбрана од предатор со што даваат до сознание дека не се вкусни. 

Не постои сериозен и долгорочен здравствен ефект ако некој од миленикот проголта или соџвака таква бубалка. Смрдливите бубалки не се отровни, но мирисливиот секрет од нивната жлезда може да го воспали дигестивниот трак кај животното. Ова воспаление може да доведе до повраќање, воспаление на устата, јазикот и внатрешните образи кај животното.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено