milenicinja.mk » Занимливости » Памела Андерсон со писмо до Путин: „Ослободете ги китовите“

Памела Андерсон со писмо до Путин: „Ослободете ги китовите“

Објавено: 25/Feb/2019 во 15:29

Памела Андерсон со писмо до Путин: „Ослободете ги китовите“
Холивудската актерка, Памела Андерсон, упатила отворено писмо до рускиот претседател Владимир Путин во кое бара ослободување на китовите орки и белуги кои се заробени во близина на местото Нахотка, во регионот Приморски крај – пренесува Недељник. 

Памела Андерсон која е членка на Совестскиот одбор на Меѓународен фонд за добробит на животните (IFAW), писмото го објавила на официјалната интернет страна на фондацијата со нејзино име. 

Во писмото таа го моли Путин да нареди за нивно ослободување. 

Ви пишувам во врска со 11 орки и 87 белуги китови кои во моментов се заробени во близина на Нахотке. Сакам да и се заблагодарам на руската влада што презема важно чекори во спречување на меѓународна продажна на овие китови. Разбирам дека владата преземала иницијатива да ги ослободи овие величествени суштества и дека треба да ги врати во нивните природни води на рускиот дел од истокот – напишала Андерсон. 

Како што додала Памела, се надева дека руската влада во соработка со еколози и меѓународни стручњаци ќе развие професионален план за повраток на орките и белигите во нивното природно живеалиште. 

Неодамна беше дојавено дека 11 орки се незаконски заловени поради продажба во Кина и дека се чуваат во посебен центар во Нахотки, како и околу 90 белуги китови. 

Како што се наведува, покренета е кривична пријава поради илегален плен, а пред три дена Путин наредил на Министерството за природни ресурси и Министерството за земјоделство да одлучат за судбината на китовите најдоцна до 1 март.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено