milenicinja.mk » Занимливости » Доколу разговарате со миленикот, не грижете се, тоа е знак на интелигенција

Доколу разговарате со миленикот, не грижете се, тоа е знак на интелигенција

Објавено: 26/Feb/2019 во 00:13

Доколу разговарате со миленикот, не грижете се, тоа е знак на интелигенција
Доколку разговарате со миленикот, поточно ако сте од оние сопственици кои често „разменува“ некој збор во текот на денот со миленикот, тогаш овој текст е за вас. И тоа не само некој збор, туку понекогаш баш добро си измуабетите. 

Веројатно многу често сте се запрашале – дали со вас се е добро? Од сега не мора да се грижите бидејќи научниците велат дека тоа е знак на интелигенција. 

Професорот Николас Иплеј, професор на Универзитетот во Чикаго и стручно лице за однесување, тврди дека разговорот со миленикот е последица на „антропоморфизирње“, односно потреба човекот со животните да се однесува како тие да се човечки суштества еднакво умни како него. 

Историски гледано, антропоморфизација се третира како детско однесување, но тоа всушност е природен продукт имајќи предвид дека човекот е најинтелигентното живо суштество на планета. Ниту еден друг вид ја нема оваа тенденција. Покрај тоа, мачките и кучињата се неверојатни суштества, а ние сакаме да бидеме нивни пријатели и им приоѓаме како да имаат развиено ум како и ние – заклучил професорот. 

Научникот тврди дека препознавањето ум кај останатите живи суштества, особено кај милениците, не е никаква глупост или незрелост, туку резултат на најголема способност на нашиот мозок.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено