milenicinja.mk » Занимливости » Жените кога спијат со куче имаат подобар сон, свежи се и одморни

Жените кога спијат со куче имаат подобар сон, свежи се и одморни

Објавено: 05/Mar/2019 во 20:20

Жените кога спијат со куче имаат подобар сон, свежи се и одморни
Истражувањето за влијанието на домашниот миленик врз квалитетот на сонот кај луѓето вклучувало околу илјада жени, а е спроведено во Њујорк од страна на Канисиус Универзитетот. Со ова истражување се покажало дека жените се поодморни, подобро наспиени и по расположени кога спијат со своето куче. 

При истражувањето е утврдено дека жените се посвежи за време на спиење со куче отколку со мачка или партнер. Едена од можните причини за тое е што кучето со сопственикот во кревет останува во текот на целата ноќ, додека мачките шетаат и се преместуваат. 

Постојат многу причини поради кои спиењето со кучето може да влија на квалитетот на сонот кај сопственикот. Едена од нив е тоа дека жените се чувствуваат посигурни кога спијат со кучето бидејќи сметаат дека кучето ќе почувствува ако се случи некоја опасност. 

Кристи Хофман, научник која го води ова истражување нагласила како квалитетот на спиење со кучето зависи и од сопствените перцепции кои се отсликуваат во главата. 

Каков е вашиот став за оваа тема?


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено