milenicinja.mk » Занимливости » Кучињата ги примаат особините од своите сопственици

Кучињата ги примаат особините од своите сопственици

Објавено: 07/Mar/2019 во 18:52

Кучињата ги примаат особините од своите сопственици
Познато е дека некои кучиња и сопственици почнале многу да наликуваат еден на друг. Но, неодамнешна студија покажала дека сличностите помеѓу луѓето и животните се видливи и во карактерна слисла. 

Неодамнешната студија вклучила околу 1.700 сопственици и нивни кучиња, а резултатите покажале дека кучињата и нивните сопственици делат исти карактерни особини. Лицата кои ги карактеризираме како пријатни имаат кучиња кои се питоми, дружељубиви, а помалку агресивни отколку луѓето кои се помалку пријатни. Исто така и совесните сопственици имаат такви кучиња – кучиња кои даваат подобри резултати при дресирање, додека негрижливите сопственици имаат плашливи кучиња. ако некој е опуштен, ќе има исто таков миленик - пренесува порталот nationalgeographic. 

Според студијата не се откриени точните причини за сличностите помеѓу сопственикот и кучето, а хипотезата на научникот Чопика кој го спровел истражувањето гласи: „Најчесто причината за овој однос е тоа какво куче ќе одбере секој поединец, а друга причина е како ќе израсне во придружба на сопственикот„. 

Кога одбирате куче, го бирате она кое најдобро се вклопува со вашите навики – дали тоа ќе биде гласно куче, куче кое бара многу прошетка и внимание или куче кое е мирно и бара мирно секојдневие. Ние ги одбираме кучињата кои наликуваат на нас самите. 

Дали секојдневно ќе го дресирате кучето или тоа се случува во секојдневна интеракција и динамика во животот, вие го обликувате однесувањето на својот миленик, а тие се менуваат во скалд на нашите промени. 

Така поговорката: „Каков сопственик – такво куче„ сега има смисла.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено