milenicinja.mk » Занимливости » Да ги срушиме предрасудите: Мачките не чувствуваат благо

Да ги срушиме предрасудите: Мачките не чувствуваат благо

Објавено: 07/Mar/2019 во 20:27

Да ги срушиме предрасудите: Мачките не чувствуваат благо
Мачките не смејат да јадат благо и чоколада, особено црна бидејќи таа најмногу содржи теобромин – супстанција која може да предизвика проблеми на нервно васкуларниот систем, проблеми со мускулите и со срцето. 

Но, добра вест е дека голем број на мачки нема да посегнат по благите бидејќи не ja привлекува. Дали тоа значи дека рецепторните сетила воопшто не можат да го детектираат благото? 

Според зборовите на научниците, тоа делумно е точно. 

Мачките се во можност да разликуваат три видови на вкус и тоа кисело, солено и горко. Долго се сметало дека мачките воопшто не можат да го почувствуваат благиот вкус, но всушност вистината е дека можат, но во многу по мала мера во споредба со луѓето. Два гени се одговорни за детектирање на благо. Мечките едниот воопшто го немаат, додека за другиот може да се каже дека е закржлавен, односно недоволно развиен. Па така, доколку вашата мачка сака сладолед или со задоволство знае да лизне некоја бисквита или колач, може да се каже дека е привлечена од текстура.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено