milenicinja.mk » Занимливости » Опаѓа процентот на вакцинирани кучиња поради страв од аутизам

Опаѓа процентот на вакцинирани кучиња поради страв од аутизам

Објавено: 08/Mar/2019 во 21:40

Опаѓа процентот на вакцинирани кучиња поради страв од аутизам
Британското ветеринарно здружение напоменува дека овој специфичен проблем за кој ќе зборуваме во текстот настанал во Америка. Волонтерите им напоменуваат на своите граѓани да ги игнорираат овие наоди и нови трендови помеѓу сопствениците кои укажуваат да не се вакцинираат кучињата. Поради овие тврдења дошло до сериозни пореметувања во одредени земји со што сопствениците започнале да се плашат да ги вакцинираат своите кучиња плашејќи се од аутизам. 

Овој проблем е особено актуелен во светот поради што родителите се плашат да ги вакцинираат своите деца поради стравот од аутизам. Но, сега оваа практика се пренела и на сопствениците на домашните миленици во Велика Британија. 

Британското ветеринарно здружение напоменува дека проблемот настанал во Америка и дека сега постепено се шири. Исто така тие апелираат дека граѓаните не треба да веруваат во таквите наоди. 

Поради овие гласини и стравот од појава на аутизам кај вакцинираните кучиња, константно опаѓа процентот на вакцинирани кучиња во Велика Британија. Овој проблем може да има сериозни последици на здравјето кај домашниот миленик.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено