milenicinja.mk » Занимливости » Прифатилиште кое ги отвори вратите за повеќе од 600 мачки

Прифатилиште кое ги отвори вратите за повеќе од 600 мачки

Објавено: 14/Mar/2019 во 18:03

Прифатилиште кое ги отвори вратите за повеќе од 600 мачки
Се започнало со една девојка и тим од неколку волонтери кои ги собирале мачките од улица и ги носеле на ветеринарен преглед спасувајќи ги. 

Но, во 2006 година еколозите пронашле загрозена врста хавајска птица за која се знае дека мачките се хранат со неа. Керол успеала да добие дозвола од одморалиштето „Four Seadon“ за да прибере 25 мачки. 

За два дена и 200 долари со својот тим го прередивме одморалиштето во вистинско прифатилиште. Многумина ми велеа дека сум луда, но мојата филозофија беше да направат колку што е можно повеќе добри работи – изјавила Керол. 

Сега прифатилиштето се протега на 3,5 хектари отворен простор кој е преуреден во дом за 622 мачки. Се е направено за да можат мачките слободно да влезат. Се е направено по принцип на слободен простор за да може секоја мачка да има слободен простор за прошетка, престој и одмор. 

Во прифатилиштето поголемиот дел од мачките се во лоша ситуација. Многу се кревки и имаат здравствени проблеми. Нивниот живот на улица во просек трае од три до пе години, но со оваа здравствена нега и грижа, нивниот животен век може да биде многу по долг. 

Се започнало со голем ентузијазам, а се претворило во вистински рај за мачки.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено