milenicinja.mk » Занимливости » Пролетта може да започне: Клепетан пристигна во прегратките на Малена

Пролетта може да започне: Клепетан пристигна во прегратките на Малена

Објавено: 20/Mar/2019 во 17:43

Пролетта може да започне: Клепетан пристигна во прегратките на Малена
По 17 пати заминуваќи во топлите краеви, популарниот Клепетан се вратил кај својата Малена во населбата Бродски Варош во Хрватска. Ништо порано од претходните доаѓања. Како и секоја година, и оваа пристигна на крај на март. Многумина се сомневале,но познатата љубов помеѓу двата штрка трае и понатаму. 

Целиот се тресе од ладно, уште се нема навикнато на овие ниски температури. Дома пристигна вчера околу 15 часа - изјавил Стјепан Вокиќ, пензиониран домар на подрачната школа во Бродски Варош кој уште од 1993 година се грижи за вљубените штркови. 

Вокиќ додал дека е изненаден од раното доаѓање на Клепетан, но како што вели тој – природата го знае тоа. Најпознатите светски штркови за кои пишуваа бројни светски портали, се забавуваат повеќе од 17 години. За неколку недели се очекува Малена да снесе јајца. Можеби за брзо време ќе има мали пилиња. 

Се гледа дека долгиот пат го изморил Клепетан бидејќи многу спие. Поради тоа им носам храна – додал Стјепан.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено