milenicinja.mk » Занимливости » Клиника која ги користи кучињата за откривање на малигни болести

Клиника која ги користи кучињата за откривање на малигни болести

Објавено: 21/Mar/2019 во 17:33

 Клиника која ги користи кучињата за откривање на малигни болести
Универзитетската болница Милтон во иднина ќе ги користи специјално обучените кучиња за откривање на болести. Оваа одлука е донесена под влијание на хуманитарната организација „Медицинска детекција на кучиња“. 

Студијата покажала дека кучињата се способни да откријат заболување во 93% од случаите. 

Кога станува збор за тумор на простата, кучињата ова можат да го почувствуваат бидејќи поради ова заболување се појавува невообичаена миризба во мокраќата на заболениот – изјавил еден од лекарите. 

По бројни испитувања, британските доктори дошле до заклучок дека во откривање на одредени болести многу придонесуваат и кучињата. 

Па така, златниот ретривер Дејзи е дела од тој тим на крзнени научници кои преку миризба може да открие дали пациентот има рак, поточно рак на простата. 

Докторката Клер Гост сама се убедила во способностите на медицинското куче кое било тренирано за препознавање на болести и истото открило дека таа боледува до рак на дојка. 

Почна секојдневно да ја турка главата во моите гради и да одбива да се вози со мене. Таа инаку беше многу мирно и нежно куче. На градите имав модринка но не сметав дека станува збор за нешто сериозно. Преку преглед излезе дека туморот бил бенигнен но со тенденција да стане малиген – ми рече докторката која и самата се труди во напредување на оваа техника на откривање.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено