milenicinja.mk » Занимливости » Продолжен рокот за чипирање на животните

Продолжен рокот за чипирање на животните

Објавено: 22/Mar/2019 во 18:49

Продолжен рокот за чипирање на животните
Акцијата за бесплатно чипирање на животните веќе активно се извршува во сите градови на Република Македонија. Првобитниот рок за задолжително чипирање беше крај на март. Сега под иницијатива на граѓаните и членовите на АХВ, овој рок се продолжува. 

Крајниот датум за бесплатно чипирање на животните е продолжен до 31 декември. Ова е дел од тригодишната студија за справување со неодговорното сопствеништво и бездомните кучиња. 

Паралелно со законот за задолжително чипирање се зголемуваат и казните за оние сопственици кои нема да ги идентификуваат своите домашни миленици. 

Инаку АХВ има набавено 100.000 микточипови кои се наменети за евидентирање на сите домашни миленици. До сега се чипирани само 20.000 животни. 

Бидете одговорни сопственици, чипирајте го миленикот на време.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено