milenicinja.mk » Занимливости » Фернандо дал отказ од местото директор на маркетинг за да им помага на животните

Фернандо дал отказ од местото директор на маркетинг за да им помага на животните

Објавено: 28/Mar/2019 во 19:40

Фернандо дал отказ од местото директор на маркетинг за да им помага на животните
Една приказна од категоријата „верувале или не“ не води во престолнината Боливија. Таму живее Фернандо Кушер. Тој секој ден пред зајдисонце влегува во својот мал минибус, вози по улицата Ла Паза и ги храни кучињата бездомници во престолнината Боливија. Само четири години порано Фернандо бил успешен бизнисмен, директор во една маркетиншка агенција. На овој хуман потег се одлучил благодарение на бездомното куче Чоко. 

Ова куче го забележал додека одел по патот и му фрлил парче сендвич. Бездомното куче му се приближило и на свој начин му се заблагодарило. Тој прост чин го натерало Фернандо повторно наредниот ден да се врати и да го нахрани. За кратко време започнал да храни уште пет други кучиња, потоа 10, па 20. Денеска тој број се мери во стотици. 

Од се се откажав за своите кучиња. Љубов, семејство, работа. Од се – изјавил Фернандо за локалните медиуми. 

Ферчи има своја рутина. Секој ден ги посетува истите осум квартови и остава чинии со храна. 

Фернандо секој ден вози по два пати – еднаш натро и еднаш навечер. Во меѓувреме три до четири часа вози по Ла Паза и собира храна од разновидни донатори. Најмногу храна добива од рестораните. 

Во просек собира храна колку да наполни 15 чинии по 50 литра. На останатите им дава грцки за кучиња.  

Покрај хранење на неговите „миленици“, Фернандо волонтира за разновидни организации и азили во Ла Паза. 

На Фернандо лесно му било да ја остави својата работа и да им се посвети на кучињата. Одлуката за напуштање на работата ја донел преку ноќ. Сепак откажување од семејните обврски му била тешка. Но за кратко време и домашните се навикнале на животот на Фернандо. 

Паралелно со тоа, Фернандо собира паре и изградба на прифатилиште за бездомни кучиња кое истовремено ќе служи и како центар за стерилизација. 

Секоја чест, браво.


Коментари

Најава


Немате корисничко име, регистрирајте се.
прашајте др. ветеринар
изгубено-најдено